Temubual Ustaz Rohidzir Rais bersama Dato Dr Mahmood Zuhdi tentang Hukum ASB

">

Temubual Ustaz Rohidzir Rais bersama Dato Dr Mahmood Zuhdi tentang Hukum ASB (part 2)

">

Ahad, 25 Julai 2010

PEMIMPIN LABAH-LABAH


PEMIMPIN LABAH-LABAH

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :

"Misalan bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya); padahal sesungguhnya sarang-sarang yang paling lemah ialah sarang labah-labah, kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan. Sesungguhnya Allah mengetahui (kepalsuan) apa jua yang mereka sembah yang lain daripada-Nya, dan Allah jualah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. Dan misal-misal perbandingan yang demikian itu Kami kemukakan kepada umat manusia, dan hanya orang-orang yang berilmu yang dapat memahaminya," (Surah al-Ankabut: ayat 41-43)


AIlah S.W.t. menegaskan dalam banyak ayat al-Quran bahawa hanya Dia satu-satunya tempat pergantungan yang paling utuh untuk hamba-Nya berpaut. Sedangkan menyekutukan-Nya dengan sesuatu yang lain adalah dosa yang paling besar. Dalam surah al-Ankabut ini, isu yang sama diutarakan, tetapi dengan tamsilan yang menarik iaitu dengan mengaitkannya dengan labah-Iabah dan sarangnya.

Penyekutuan terhadap Allah tidak hanya berlaku melalui penyembahan secara langsung terhadap objek-objek pequn seperti patung, tunggul, haiwan, bulan dan matahari serta bintang-bintang, sebagaimana yang dilakukan oIeh generasi silam dan masih diteruskan hingga klni. Tetapi kekufuran paling jelik dilakukan ini bukan hanya oleh orang bukan Islam tetapi juga mereka yang mengaku Islam, ialah apabila manusia yang hidup di alam siber ini meletakkan pergantungan mutlak terhadap wang ringgit sebagai penentu hidup mereka, pemimpin dan pemerintah sebagai mereka yang menjamin kelangsungan kesejahteraan hidup, mendewa-dewakan pelbagai isme cetusan minda manusia.


Penyembahan material dan pemimpin yang berkuasa menyebabkan manusia mempersetankan tuntutan agama dan kemuliaan akhlak. Mengagungkan pemimpin-pemimpin yang berkuasa seolah-olah mereka yang menentukan rezeki, hidup mati dan kesinambungan hidup mereka di dunia adalah pemikiran

paling lemah. Allah menjelaskan situasi ini dengan menjadikan golongan penyembah wang ringgit dan pemimpin ini seumpama labah-labah yang membina sarang untuk berteduh. Dan sarang labah-labah ini pula adalah kesenangan duniawi dan tokoh-tokoh yang kononnya dapat memberikan perlindungan dan kesejahteraan hidup kepada mereka.


Allah menggunakan Iabah-Iabah yang dikenali oIeh siapa sahaja sebagai perumpamaan menggambarkan kebodohan golongan sesat ini sebagai metode paling mudah untuk difahami. labah-labah adalah haiwan kecil berkaki lapan yang memerangkap serangga-serangga dengan jaring yang juga rumahnya. Labah-labah membina rumahnya dengan benang-benang halus yang dihasilkan tubuhnya dan disulam menjadi sebuah jaring.


Rumah paling lemah


Sarang labah-labah ini adalah rumah paling lemah dan paling gagal berfungsi sebagai rumah kerana ia tidak dapat memelihara penghuninya daripada panas matahari, hujan lebat dan ribut. Malah jika dirempuh ranting atau dibaling batu kecil pun, rumah ini akan musnah dengan mudah dan tidak akan memberikan perlindungan kepada labah-labah. Manusia tertipu dengan "sarang labah-labah ini" dengan pelbagai cara. Pemimpin yang berkuasa merasakan dia mampu menguasai rakyatnya dengan kuasa yang dimilikinya, dan kerana itu dia sanggup melakukan apa sahaja penyelewengan untuk mengekalkan kekuasaannya.


Tetapi dia tidak menyedari rakyatnya juga berkuasa menjatuhkannya melalui banyak cara.

Hal yang sama berlaku kerana mereka yang tertipu dengan harta kekayaan, keperkasaan tubuh, dan kehebatan minda manusia.


Kelemahan manusia


Seterusnya Allah menjelaskan lagi bahawa apa yang mereka sembah dan puja tidak akan dapat memberikan pertolongan atau perlindungan kepada mereka dan tidak juga dapat memudaratkan mereka melainkan dengan kehendak Allah Yang Maha Kuasa. Kelemahan yang ada pada benda yang mereka sembah ini sama sahaja dengan sarang lebah-labah. Malah mungkin mereka lebih teruk kerana walaupun mudah rosak, sekurang-kurangnya sarang labah-labah masih berperanan membantu labah-Iabah mendapatkan makanan.


Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:


"Sesungguhnya Allah mengetahui (kepalsuan) apa jua yang mereka sembah yang lain daripada -Nya, dan Allah jualah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. " (Surah al-Ankabut: 42)


Oleh itu, kita hendaklah kembali kepada Allah dengan meletakkan seluruh pergantungan dan harapan semata-mata kepada-Nya. Sebarang ikatan kepada selain Allah hendaklah dirungkai dengan segera sebelum azab seksaan Allah ditimpakan ke atas kita sebagaimana yang dijanji dalam ayat berikut :


"Maka masing-masing Kami binasakan dengan sebab dosanya, iaitu di antaranya ada yang Kami hantarkan angin ribut menghujaninya dengan batu; dan ada yang dibinasakan dengan letusan suara yang menggempakan bumi; dan ada yang Kami timbuskan dia di dalam bumi; dan ada pula yang Kami tenggelamkan di laut. Dan (ingatlah) AlIah tidak sekali kali menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri.

(Surah al-Ankabut, ayat 49)


0 comments: